Deinze

De stad Deinze heeft een geschiedenis die meer dan duizend jaar terug gaat. Er zijn verschillende historische gebouwen en dorpsgezichten. Deinze bruist! Bestaande, gevestigde waarden en tegelijk vele vernieuwende initiatieven, zowel cultureel, culinair, toeristisch, nieuwbouw, ...

Deinze aan de "LEIE"

Prachtig zicht op de Leie

Aan de oevers van de natuurlijke Leie vindt u Deinze, een bruisende stad vol van gevestigde waarden en vernieuwende initiatieven.


Deinze met haar "VERNIEUWDE LEIEDAM"

De volledige Leiedam werd onlangs compleet vernieuwd en heraangelegd waardoor het makkelijk en aangenaam wandelen is van aan de Brielmeersen tot aan de Residentie "Leiedam"


Deinze met haar " Onze-Lieve-Vrouwekerk"

De Onze-Lieve-Vrouwekerk te Deinze is de dekenale kerk uit de 14e eeuw in Scheldegotiek. Het interieur dateert voor het grootste deel uit de 17e eeuw. De eikenhouten muurbekleding met ingewerkte biechtstoelen, de doopkapel in Lodewijk XV-stijl en het van Peteghemorgel vallen op. In de kerk worden tijdens het weekend diverse diensten georganiseerd. De Kerk bevindt zich op 500m van onze Residentie "Leiedam".

Terug naar boven

"VRIJE TIJD" in Deinze


De Brielmeersen

Het 40 ha grote natuur- en recreatiedomein De Brielmeersen bevindt zich tussen de Leie en het Schipdonkkanaal in het centrum van Deinze. De Brielmeersen bieden u gratis een ruim aanbod aan wandelpaden, siervijvers, dierenpark, een moerasbiotoop en een jachthaven.

Het recreatiedomein de Brielmeersen nodigt de (groot)ouders uit met hun kroost om te ravotten op het immens speelterrein. Kinderen en kleinkinderen van alle leeftijden kunnen zich volop uitleven op het speelplein of vol bewondering staan voor de vele dieren die er zich bevinden, zelf kunt u mee genieten van op het terras van de Laakmeershoeve.


Verenigingsleven

In en rond Deinze vindt u een mooie waaier aan activiteiten en verenigingen voor senioren en jongeren.


Restaurants

Deinze heeft een ruim aanbod aan restaurants, brasseries, tearooms en cafés. Diverse nationale en internationale keukens vindt u er terug : Belgisch, Frans, Chinees, Italiaans,… voor elk wat wils en voor ieders budget !


Museum van Deinze & Leiestreek

Het Museum van Deinze en de Leiestreek herbergt een wereldberoemde collectie van de Leieschilders Emile Claus, Constant Permeke, Gustave van de Woestijne, George Minne, Albert Servaes. Ook de hedendaagse kunstenaars Raoul De Keyser en Roger Raveel zijn vertegenwoordigd in de diverse musea in Deinze en de Leistreek.

Terug naar boven

"VRIJE TIJD" rond Deinze


De Oost-Vlaamse Leiestreek is een echt groen wandel- en fietsparadijs

Met het decor van het landschap als gezelschap kom je langs een prachtig kasteel, pittoreske kerkjes en dorpjes én natuurlijke pareltjes zoals oude Leiemeanders. Het is er heerlijk fietsen en wandelen.


Kasteel van Ooidonk

Dit bijzonder mooi kasteel waar ooit de Graaf van Hoorn thuis hoorde, was verwikkeld in stedelijke conflicten in de 14e en 15e eeuw en vaak betrokken bij godsdienstoorlogen in de 16e eeuw. Het huidige uitzicht kreeg het kasteel ongeveer in 1595 dankzij Maarten della Faille. Rond 1870 werd het slot aangepast aan het "moderne leven" en vanaf 1958 opengesteld voor het publiek.

Ooidonk wordt omschreven als een van de mooiste kastelen van het land en dikwijls als een juweel van de Vlaams-Spaanse 16e eeuwse bouwkunst.

Terug naar boven